Η νόσος των νεφρών είναι μια μη μεταδοτική ασθένεια και σήμερα πλήττει περίπου 850 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ένας στους δέκα ενήλικες έχει χρόνια νεφρική νόσο (XNN). Η παγκόσμια επιβάρυνση της XNN αυξάνεται συνεχώς.
Η ΧΝΝ αποτελεί κύρια αιτία τεραστίων δαπανών για την υγεία. Το κόστος της αιμοκάθαρσης και της μεταμόσχευσης καταναλώνει 2-3% του ετήσιου προϋπολογισμού για την υγειονομική περίθαλψη στις χώρες υψηλού εισοδήματος.
Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος και μεσαίου εισοδήματος, τα περισσότερα άτομα με νεφρική ανεπάρκεια έχουν ανεπαρκή πρόσβαση σε αιμοκάθαρση και μεταμόσχευση νεφρού.
Βασικά, μπορεί να προληφθεί η νεφρική νόσος και η πρόοδος στην νεφρική νόσο τελικού σταδίου μπορεί να καθυστερήσει με την κατάλληλη πρόσβαση στη βασική διάγνωση και την έγκαιρη θεραπεία. Ωστόσο, ενώ σε πολλές χώρες υπάρχουν εθνικές πολιτικές και στρατηγικές, οι ειδικές πολιτικές που απευθύνονται στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις νεφροπάθειες, καθώς και η διαλογή, η διαχείριση και η θεραπεία της ΧΝΝ συχνά λείπουν. Υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί η συνειδητοποίηση της σημασίας των προληπτικών μέτρων σε όλους τους πληθυσμούς, τους επαγγελματίες και τους φορείς χάραξης πολιτικής.
Αυτή τη χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού συνεχίζει να αυξάνει την ευαισθητοποίηση για το αυξανόμενο βάρος των νεφρικών νόσων παγκοσμίως και να προσπαθεί για την υγεία των νεφρών για όλους, παντού. Συγκεκριμένα, η εκστρατεία του 2020 υπογραμμίζει τη σημασία των προληπτικών παρεμβάσεων για την αποτροπή της εμφάνισης και της εξέλιξης της νεφροπάθειας.
Ο όρος «πρόληψη» αναφέρεται σε δραστηριότητες που τυπικά κατηγοριοποιούνται με τους ακόλουθους τρεις ορισμούς: (1) Πρωτοπαθής Πρόληψη, συνεπάγεται παρεμβάσεις πριν εμφανιστούν οι επιδράσεις στην υγεία σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η εμφάνιση της νεφρικής νόσου πριν ξεκινήσει η νόσος (2) προτείνουν προληπτικά μέτρα που οδηγούν σε έγκαιρη διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία της νεφρικής νόσου για την πρόληψη πιο σοβαρών προβλημάτων ανάπτυξης και (3) Η Τριτοβάθμια Πρόληψη δείχνει τη διαχείριση της νεφρικής νόσου αφού έχει καθιερωθεί για να ελέγξει την εξέλιξη της νόσου και την εμφάνιση πιο σοβαρών επιπλοκών.
Συγκεκριμένα, η πρωταρχική πρόληψη της νόσου των νεφρών απαιτεί την τροποποίηση παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδους διαβήτη και της υπέρτασης, της ανθυγιεινής διατροφής, των δομικών ανωμαλιών των νεφρών και των ουροφόρων οδών και / ή των επιπέδων νεφροτοξικότητας. Οι προληπτικές πρωτογενείς παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την προώθηση της υγιεινής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής, την εξέταση ασθενών με υψηλότερο κίνδυνο ΧΝΝ με τη βοήθεια εξετάσεων ούρων και αίματος και τη διατήρηση δεδομένων ελέγχου σε ένα μητρώο ΧΝΝ.
Σε άτομα με προϋπάρχουσα νεφρική νόσο, η δευτερογενής πρόληψη, συμπεριλαμβανομένης της βελτιστοποίησης της πίεσης του αίματος και του γλυκαιμικού ελέγχου, είναι ο κύριος στόχος της εκπαίδευσης και των κλινικών παρεμβάσεων που μπορούν να επιτευχθούν με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλας και πρωτεΐνες, καθώς και διατροφή μεσογειακού τύπου και φαρμακοθεραπεία.
Σε ασθενείς με προχωρημένο ΧΝΝ, η διαχείριση συν-νοσηρότητας όπως η ουραιμία και η καρδιαγγειακή νόσο έχουν υψηλή προτεραιότητα.
Η αύξηση της ευαισθητοποίησης και η εκπαίδευση των ατόμων σχετικά με τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου και τα προληπτικά μέτρα για τη νόσο των νεφρών είναι σημαντικά για να μειωθεί το βάρος της νόσου των νεφρών στον άνθρωπο και την κοινωνία. Ανανεωμένη εστίαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της χειραφέτησης των ασθενών και της κατάρτισης μεταξύ των ειδικοτήτων είναι απαραίτητα μέτρα για την σύγχρονο τρόπο ζωής.
Πηγή:
Ιωάννης Γριβέας, MD,PhD
Nεφρολόγος