Στις ημέρες μας είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς το άγχος. Μεταξύ εργασίας, οικογένειας και όλων των απασχολήσεων στη ζωή μας, είμαστε έρμαια του άγχους. Αλλά σκεφτήκατε ποτέ το αποτέλεσμα που έχει το άγχος στο δέρμα σας; Εάν αντιμετωπίζετε δέρμα ξηρό, θαμπό ή με ξαφνικές ερυθρότητες, μπορεί να φταίει το άγχος.
Υπάρχει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη που εκλύεται σε καταστάσεις άγχους. Έρευνα διαπίστωσε ότι οδηγεί σε μια επικίνδυνη συσσώρευση λίπους γύρω από τα όργανά μας.
Μόλις εκκριθεί η κορτιζόλη αποδεσμεύονται από τον οργανισμό, υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αύξηση του σακχάρου αίματος προωθεί μια διαδικασία που ονομάζεται glycation στο δέρμα μας. Σε αυτή τη διαδικασία ένα μόριο σακχάρου προσκολλάται σε μια πρωτεΐνη με αποτέλεσμα το σχηματισμό μιας μη λειτουργικής δομής γλυκοζυλιωμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs).
Κακό αποτέλεσμα γλυκοζυλίωσης στο δέρμα μας προκαλείται στις δύο κύριες πρωτεΐνες στο κολλαγόνο και στην ελαστίνη, προκαλώντας το να γίνει άκαμπτο, γεγονός που αυξάνει γραμμές και ρυτίδες. Εκτός από τη διαδικασία γλυκοζυλίωσης, η κορτιζόλη μειώνει την παραγωγή του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα μας, που του προσδίδει τη φυσική υγρασία και ενυδάτωση.
Αλλά τα αποτελέσματα που προκαλούνται από άγχος, δεν οφείλονται μόνο στην κορτιζόλη, άλλο και σε ένα άλλο παραπροϊόν άγχος, στην αδρεναλίνη (ή νοραδρεναλίνη). Το αποτέλεσμα των φυσικών αυτών «απαντήσεων» του σώματος σε «εμπόλεμη κατάσταση», σίγουρα μας βοηθά, αλλά δεν ευνοεί την υγεία του δέρματος. Όταν υπάρχει αδρεναλίνη, ελαττώνεται η ροή του αίματος στο δέρμα, που στερεί το ζωτικής σημασίας οξυγόνο μέσο με το οποίο γίνεται και η μεταφορά των θρεπτικών ουσιών. Λιγότερο οξυγόνο και υποτονική κυκλοφορία γενικά οδηγεί σε μια ανιαρή και θολή χροιά δέρματος. Όταν είναι μειωμένη η ροή του αίματος, οι τοξίνες αρχίζουν να συσσωρεύονται.
Στην αντιγηραντική ιατρική σημαντικό στην πρόληψη αλλά και στη διάγνωση είναι ότι και τα AGES αλλά και οι ελεύθερες ρίζες, καθώς και το πάχος του κολλαγόνου μπορούν να μετρηθούν, όπως επίσης και οι ορμόνες που έχουν να κάνουν με τη μεταβίβαση νευρικών ερεθισμάτων, άρα και σε καταστάσεις άγχους.
Αν και το άγχος είναι κατάσταση αναπόφευκτη, υπάρχουν τρόποι για να γίνει η διαχείριση καλύτερα.
- Πρώτον και κύριον, λάβετε αρκετές ώρες ύπνο! Μην λαμβάνετε το κινητό σας τηλέφωνο στο κρεβάτι μαζί σας. (Το φως της οθόνης μπορεί να διακόπτει τον κύκλο νάρκης του οργανισμού σας).
- Δεύτερον πέραν του ύπνου, γυμναστείτε.
- Τρίτον η σωστή διατροφή, και το μαγείρεμα των τροφών σε κανονικές και όχι υψηλές θερμοκρασίες για την αποφυγή των AGES, είναι εξίσου σημαντική.
- Τέταρτον, η σωστή λήψη των απαιτούμενων κυτταρικών στοιχείων και η ορμονική υποστήριξη από τον εξειδικευμένο ιατρό αντιγήρανσης, είναι καθοριστική.
Με όλους τους παραπάνω τρόπους, πέρα από τη μείωση του άγχους στη ζωή μας, όλα αυτά μπορούν να σας κάνουν νεότερους και γεμάτους ακτινοβολία.
Το πιο σημαντικό είναι ότι στη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ μετρούνται οι νευροδιαβιβαστές, δηλαδή οι ουσίες οι υπεύθυνες για τη μεταφορά νευρικών ερεθισμάτων από τον εγκέφαλο προς την περιφέρεια και το αντίστροφο., άρα και οι ουσίες που εξατομικευμένα προκαλούν stress στον καθένα χωριστά.
Η μέτρηση γίνεται είτε στο σάλιο είτε στα ούρα και επιτρέπει τη διαχείριση των καταστάσεων άγχους και της κακής επίδρασης αυτού πάνω στο σώμα.
NIKOLETA KOINI
Dermatologist-Venereologist
Cosmetic-Laser Dermatologist
Anti-aging Specialist
Diplomate and Board Certified in
Anti-aging, Preventive and Functional medicine
From American academy in Anti-aging Medicine
Πηγή: www.eleftheras.gr