Η πατάτα περίεχει κάλιο που η ποσότητα του ποικίλει απο περίπου 300mg/100gr στην βραστή, με τη φλούδα ψητή περίπου 500mg/100gr και ακόμα περισσότερο οι τηγανιτές πατάτες και τα πατατάκια (τσίπς).
Απο τα ζαρζαβατικά: Αρακάς, μπάμιες, φασολάκια έχουν σχετικά χαμηλή συγκέντρωση καλίου (160-190) που όμως αυξάνεται με την προσθήκη ντομάτας (250), κρεμμυδιού (230), καρότων (ωμά 340, βρασμένα 220) ή μαϊντανού.
Γενικά ισχύει ο κανόνας: ότι είναι βρασμένο έχει λιγότερο κάλιο. Π.χ Το σπανάκι ωμό έχει 470 mg/100gr, ενώ βρασμένο 320mg/100gr. Σε βρασμένη μορφή και με μέτρο επιτρέπονται τα ραδίκια (180), το κουνουπίδι (200), τα παντζάρια (200), το σέλινο (240), το μπρόκολο (260) και το πράσο (280), ενώ καλό είναι να αποφεύγονται τα μανιτάρια (400) και το σπανάκι.
Απο τα όσπρια περισσότερο κάλιο έχουν τα φασόλια (410), ενώ λιγότερο οι φακές (250) και τα ρεβύθια (290).
Οι ωμές σαλάτες περιέχουν κατά κανόνα αρκετό κάλιο και δεν πρέπει να συνδυάζονται με άλλες καλλιούχες τροφές. Εκτός απο την ντομάτα (250) και το κρεμμύδι (230), αρκετό κάλιο έχει και το μαρούλι (260), το λάχανο (230), η πιπεριά (210), ενώ λιγότερο το αγγούρι (160).
Στα φρέσκα φρούτα «πρωταθλητής» είναι η μπανάνα (370) ενώ ακολυθούν τα βερύκοκα (280), τα σύκα (270), τα δαμάσκηνα (260), το ρόδι (260), το πεπόνι (250), το ροδάκινο (200) και το πορτοκάλι (200). Γενικά, περισσότερες παγίδες έχουν οι καλοκαιρινοί μήνες, μια και τα χειμερινά φρούτα είναι πιο «φιλικά» στους νεφροπαθείς: αχλάδια (130), μήλα (120), μανταρίνια (140).
Τα κεράσια (190), οι φράουλες (160) και τα σταφύλια (100), μπορούν να καταναλωθούν με προσοχή, ενώ το καρπούζι παρά τη μικρή σχετικά συγκέντρωση καλίου (100mg/100gr) είναι σχετικά βαρύ φρούτο και εύκολα μπορεί κανείς να ξεγελαστεί με την ποσότητα: μισό κιλό =500mg καλίου.