ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ, 24 ΜΑΡΤΙΟΥ
Η 24η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάληψη δράσης.
Πρόκειται για μια ασθένεια που, παρά το γεγονός ότι είναι ιάσιμη, συνεχίζει να προκαλεί καταστροφική επιδημία σε μεγάλο μέρος του κόσμου και αποτελεί παγκοσμίως το συχνότερο αίτιο θανάτου από λοιμώδες νόσημα, προκαλώντας περισσότερους θανάτους από την HIV λοίμωξη και την ελονοσία.
Την ημέρα αυτή θυμόμαστε την 24η Μαρτίου 1882, όπου ο Dr. Robert Koch κατέπληξε την επιστημονική κοινότητα ανακοινώνοντας ότι είχε ανακαλύψει το αίτιο της φυματίωσης, το βάκιλο της φυματίωσης. Την εποχή που έκανε στο Βερολίνο την ανακοίνωσή του ο Robert Koch, η επιδημία της φυματίωσης μαινόταν σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, προκαλώντας το θάνατο του ενός στους επτά ανθρώπους. Η πρωτοποριακή έρευνά του Koch άνοιξε το δρόμο προς τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν σε αυτόν τον αγώνα, βοηθώντας στην εκπαίδευση σχετικά με τη φυματίωση και καλώντας τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση.
Πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να εξαλείψουμε τη φυματίωση, μια για πάντα: Ενωμένοι θέτουμε τέλος στη φυματίωση!
Η φυματίωση είναι λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και μεταδίδεται αερογενώς από άτομα που πάσχουν με ενεργό πνευμονική νόσο.
Συχνά προσβάλει άτομα που βρίσκονται στην παραγωγική τους ηλικία, ενώ εκτιμάται ότι το 1/3 του πληθυσμού της γης έχει μολυνθεί.
Το 95% των θανάτων από φυματίωση καταγράφεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας. Παρά το γεγονός ότι η φυματίωση θεραπεύεται και κατά το χρονικό διάστημα 2000-2015 σώθηκαν 49.000.000 ζωές μέσω της διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου, εκτιμάται ότι 4.300.000 άνθρωποι παγκοσμίως, δηλαδή το 1/3 των ασθενών με φυματίωση, οι οποίοι ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δεν διαγιγνώσκονται ούτε θεραπεύονται, λόγω αδυναμίας πρόσβασής τους σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Η ανεύρεση και η θεραπεία των ανθρώπων αυτών, αποτελεί βασικό βήμα για την επίτευξη των νέων στόχων που έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον Μάιο του 2014 για τον έλεγχο της φυματίωσης, στους οποίους περιλαμβάνεται ι τη μείωση της επίπτωσης και των θανάτων από φυματίωση μέχρι το 2035 κατά 90% και 95% αντίστοιχα, συγκριτικά με το 2015.
ΠΗΓΗ: www.keelpno.gr