Η Πλειοψηφία των Συμπληρωμάτων Διατροφής Δεν Βελτιώνουν την Υγεία της Καρδιάς – Μεγάλη Μελέτη του Johns Hopkins
Σε μια νέα μεγάλη ανάλυση ευρημάτων από 277 κλινικές δοκιμές, οι ερευνητές δήλωσαν ότι σχεδόν όλα τα συμπληρώματα βιταμινών, μεταλλικών και άλλων θρεπτικών ουσιών ή δίαιτες δεν μπορούν να συνδεθούν με προστασία από καρδιακές παθήσεις. Αν και διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα από τα συμπληρώματα ή δίαιτες δεν συνδέονταν με κάποια βλάβη, η ανάλυση έδειξε πιθανά οφέλη για την υγεία μόνο για τη δίαιτα χαμηλής πρόσληψης αλατιού, τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και ενδεχομένως τα συμπληρώματα φυλλικού οξέος για μερικούς ανθρώπους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα συμπληρώματα που συνδυάζουν ασβέστιο και βιταμίνη D μπορεί στην πραγματικότητα να συνδέονται με έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 8 Ιουλίου στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.
Οι έρευνες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνουν ότι το 52% των Αμερικανών λαμβάνει καθημερινά τουλάχιστον μία βιταμίνη ή άλλο διαιτητικό / διατροφικό συμπλήρωμα. Ως έθνος, οι Αμερικανοί ξοδεύουν 31 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε τέτοια προϊόντα. Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών, συμπεριλαμβανομένης αυτής της νέας από το Johns Hopkins, δεν έχει αποδείξει τα οφέλη για την υγεία για τα περισσότερα από αυτά.
“Η πανάκεια ή μαγική συνταγή που οι άνθρωποι συνεχίζουν να ψάχνουν σε διατροφικά συμπληρώματα δεν υπάρχει”, λέει η κύρια συγγραφέας της μελέτης Erin D. Michos, MD, MHS, του Ciccarone Center for the Prevention of Cardiovascular Disease και καθηγήτρια του Johns Hopkins University School of Medicine. “Οι άνθρωποι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην απόκτηση των θρεπτικών συστατικών τους από μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά, επειδή τα δεδομένα δείχνουν όλο και περισσότερο ότι η πλειοψηφία των υγιή ενήλικων δε χρειάζεται να παίρνουν συμπληρώματα”.
Για την τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 277 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που αξιολόγησαν 16 βιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα και οκτώ δίαιτες για τη σύνδεσή τους με θνησιμότητα ή καρδιακές παθήσεις, όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή. Όλα μαζί περιλάμβαναν στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 992.129 συμμετέχοντες σε έρευνες παγκοσμίως.
“Η ανάλυσή μας φέρνει ένα απλό μήνυμα, ότι παρόλο που μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις ότι μερικές παρεμβάσεις έχουν αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, η μεγάλη πλειονότητα των πολυβιταμινών και των διαφόρων τύπων δίαιτας δεν είχε μετρήσιμη επίδραση στην επιβίωση ή στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων , “λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Safi U. Khan, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνιας.
Πηγή: neaygeia.gr