- Αθλούμαστε σπίτι
Ο Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών σε συνεργασία με τον γυμναστή Αντώνη Καλπουζάνη και με τη σκέψη στις δύσκολες ημέρες που διανύουν οι αιμοκαθαιρόμενοι και μεταμοσχευμένοι αθλητές του προτείνει κάποιες ασκήσεις και ένα ενδεικτικό πρόγραμμα για το χρονικό διάστημα που θα βρισκόμαστε σε περιορισμό στο σπίτι.
Το μήνυμά μας είναι:
Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε – Αθλούμαστε στο σπίτι
Α. Πρόγραμμα ασκήσεων για αθλητές σε μεγάλα αστικά κέντρα
Ασκήσεις για το σπίτι ή την αυλή
Κυκλικό πρόγραμμα: εκτελείτε μία-μία τις ασκήσεις μέχρι να ολοκληρώσετε και τις 6.
Κάνετε διάλειμμα 5′ και επαναλαμβάνετε για τουλάχιστον 3 κύκλους
- Βάρος στις φτέρνες-μύτες ψηλά->βάρος στις μύτες-φτέρνες ψηλά *3
- Αναπηδήσεις στο ένα πόδι αριστερά-δεξιά *20+20
- Αναπηδήσεις στο ένα πόδι μπρος-πίσω *20+20
- Skipping (σχοινάκι) *30’’
- Φτέρνες ψηλά *40’’
- Skipping χαμηλά *40’’
Β. Πρόγραμμα ασκήσεων για αθλητές μεσαίων και μικρών αστικών κέντρων
1η ημέρα ασκήσεις για το σπίτι ή την αυλή
Κυκλικό πρόγραμμα: εκτελείτε μία-μία τις ασκήσεις μέχρι να ολοκληρώσετε και τις 6.
Κάνετε διάλειμμα 5′ και επαναλαμβάνετε για τουλάχιστον 3 κύκλους
- Βάρος στις φτέρνες-μύτες ψηλά->βάρος στις μύτες-φτέρνες ψηλά x30
- Αναπηδήσεις στο ένα πόδι αριστερά-δεξιά x20+20
- Αναπηδήσεις στο ένα πόδι μπρος-πίσω x20+20
- Skipping (σχοινάκι) x30’’
- Φτέρνες ψηλά x40’’
- Skipping x40’’
2η ημέρα ασκήσεις σε υπαίθριο χώρο
- Τρέξιμο – περπάτημα εναλλάξ με μέτριο ρυθμό(να μη λαχανιάσουμε) για 10’
- Διατάσεις: κάθε πόδι για 30’’
- 3 φορές από 6 ανοίγματα επιταχυνόμενα για 40-60μ και επιστροφή πίσω περπατώντας. Διάλειμμα ανάμεσα στα σετ=2’
- Κοιλιακοί – Ραχιαίοι
- Τρέξιμο σε χαλαρό ρυθμό 10’ για αποθεραπεία και διατάσεις για 45’’
3η ημέρα ασκήσεις σε υπαίθριο χώρο
- Συνεχόμενο τρέξιμο με σταθερό ρυθμό, για 10′
- Διάλειμμα για διατάσεις 60’’
- Καθίσματα (πέλματα στο άνοιγμα των ώμων, όσο κατεβαίνουμε το βάρος στις φτέρνες, κατεβαίνουμε αργά και σηκωνόμαστε λίγο πιο γρήγορα) 4×15
- Ξανά τρέξιμο με χαλαρό ρυθμό για 10’ και διατάσεις 60’
Όλες οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν από αιμοκαθαιρόμενους, μεταμοσχευμένους αλλά και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Πηγή: https://www.san.gr
- Αλλά δεν το ρίχνουμε στο φαγητό: «Βαραίνει» και τη ζυγαριά ο κορωνοϊός.
«Ο κόσμος, λόγω της πιεστικής κατάστασης που βιώνει, εξαιτίας της πανδημίας, το «έριξε» στο φαγητό» εξηγεί ο Θανάσης Τσιούδας, ταμίας στην Ένωση Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδας (ΕΔΔΕ).
Τα γεύματα πολλαπλασιάστηκαν και η αναγκαστική, λόγω κορωνοϊού, παραμονή στο σπίτι οδηγεί σε περισσότερες «επιδρομές» στο ψυγείο και επιπλέον δρομολόγια στα ντουλάπια της κουζίνας.
Η εικόνα με τα πατατάκια μπροστά στην τηλεόραση είναι μια πραγματικότητα που τη βιώνουν πολλοί απ’ όσους «μένουν σπίτι» στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης για τη μη εξάπλωση του ιού, με αποτέλεσμα η ζυγαριά να έχει αρχίσει ήδη να «σηκώνει» μεγαλύτερο βάρος.
«Ο εγκλεισμός στο σπίτι ενίσχυσε τη ροπή προς την κακή επιλογή φαγητού. Ο κόσμος, λόγω της πιεστικής κατάστασης που βιώνει, εξαιτίας της πανδημίας, το «έριξε» στο φαγητό, καταναλώνοντας όχι μόνο επιπλέον ποσότητες, αλλά καταφεύγοντας και σε λιχουδιές που μόνο ωφέλιμες δεν είναι για τον οργανισμό», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Τσιούδας, ταμίας στην Ένωση Διαιτολόγων- Διατροφολόγων Ελλάδας (ΕΔΔΕ), από τη Θεσσαλονίκη.
Οι διατροφολόγοι συνιστούν να μπει «φρένο» στη λαιμαργία και δίνουν βασικές οδηγίες, αφενός για την υγεία μας και αφετέρου για να μην σπάσει το προσωπικό ρεκόρ των …κιλών κανενός! Όπως τονίζουν, θα πρέπει να τρώμε ανά 2,5 ώρες, διότι αυτό θα περιορίσει την επιθυμία για γλυκά. Πίνουμε, επιπλέον, πολλά υγρά, προσθέτουμε σαλάτες με ελαιόλαδο στο μεσημεριανό και βραδινό γεύμα, γιατί υπάρχει ανάγκη για ενίσχυση του οργανισμού με αντιοξειδωτικά, που θα βελτιώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν γεμίζουμε το καρότσι του σουπερμάρκετ με γλυκά, τα οποία μπορούν να αντικατασταθούν με σπιτικό ρυζόγαλο και γιαούρτι με μέλι, τονίζουν.
Κατευθύνσεις για υιοθέτηση όσο γίνεται περισσότερο υγιεινών διατροφικών συνηθειών, παρέχει η ΕΔΔΕ, το τελευταίο διάστημα, εντατικά, όπως εξηγεί ο κ. Τσιούδας. Οι διατροφολόγοι, σε αυτό το πλαίσιο, χρησιμοποιούν την τεχνολογία, στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα, στα οποία αναγράφονται οι βασικές οδηγίες, προκειμένου οι καταναλωτές να μην αποκτήσουν περιττό βάρος κατά τη διάρκεια του περιορισμού στο σπίτι. Σε ειδικές περιπτώσεις, μάλιστα, που αφορούν νεφροπαθείς, διαβητικούς, υπέρβαρους, αλλά και άτομα που πάσχουν από ανορεξία, γίνονται online συνεδρίες.
Με βασικό γνώμονα, λοιπόν, την καλή υγεία, λαμβάνοντας υπόψη και τα λόγια των εξειδικευμένων επαγγελματιών, γίνεται εύκολα κατανοητό και σαφές πως «μένουμε σπίτι», αλλά δεν τρώμε ό,τι έχει στο σπίτι!
Πηγή: https://newpost.gr
- Φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία
Πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι η κοινωνική απομάκρυνση και η αυτοαπομόνωση δεν βλάπτουν την ψυχική μας υγεία;
Στην προσπάθειά μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, επιλέγουμε να μένουμε σπίτι, αποφεύγοντας τις κοινωνικές συναθροίσεις και μειώνοντας τις μετακινήσεις μας στις απαραίτητες. Η κοινωνική απομάκρυνση όπως και η αυτοαπομόνωση κρίνονται απαραίτητα μέτρα για να «φρενάρουμε» την εξάπλωση της επιδημίας, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική μας υγεία, αφού δεν μπορούμε πλέον να πραγματοποιήσουμε αγαπημένες μας δραστηριότητες, όπως το να κάνουμε μια βόλτα μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
Γιατί μας επηρεάζει τόσο;
Η κοινωνική επαφή είναι θεμελιώδης ανθρώπινη ανάγκη και για αυτό επηρεάζει τόσο πολύ την ψυχολογία μας. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στην απομόνωση και την μοναξιά. Η απομόνωση είναι ο φυσικός διαχωρισμός από τους υπόλοιπους ανθρώπους ενώ η μοναξιά είναι μια συναισθηματική κατάσταση, κατά την οποία νιώθει κανείς μόνος του ή αποκλεισμένος. Ενδέχεται λοιπόν, όσο μένουμε στο σπίτι να αισθανθούμε την διάθεσή μας να πέφτει, πράγμα φυσιολογικό, ειδικά αν σκεφθούμε ότι ολόκληρη η καθημερινότητά μας άλλαξε μέσα σε μερικές ημέρες. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να διαχειριστούμε σωστά όλα όσα νιώθουμε;
Ερχόμαστε κοντά με την βιντεοκλήση
Σίγουρα είναι δύσκολο που δεν μπορούμε να δούμε από κοντά πολλά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ευτυχώς, όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα social media και να κάνουμε βιντεοκλήση ώστε να επικοινωνήσουμε με τους αγαπημένους μας. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και αν δεν είμαστε κοντά τους, είμαστε δίπλα τους και μπορούμε να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον.
Κάνουμε πράγματα που έχουν νόημα για εμάς
Κοιτώντας διαρκώς τις ειδήσεις και ψάχνοντας τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με τον κοροναϊό, μάλλον δεν βοηθάτε την ψυχική σας υγεία. Αντ’αυτού δοκιμάστε να κάνετε κάτι που πραγματικά απολαμβάνετε και έχει νόημα για εσάς. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να κυμαίνονται από μερικές δουλειές του σπιτιού, λίγη γυμναστική ή μερικές διατάσεις. Εναλλακτικά μπορείτε να δείτε μερικά επεισόδια της αγαπημένης σειράς, να ακούσετε μουσική ή να ξεκινήσετε το project που δεν προλαβαίνατε τον προηγούμενο καιρό. Μην πιεστείτε να τα κάνετε όλα σε μια μέρα αλλά βάλτε πρόγραμμα για να περνάτε τον χρόνο σας στο σπίτι όμορφα και παραγωγικά, δίχως περιττά άγχη ή ανησυχίες.
Πηγή: https://www.vita.gr