10 Τρόποι για να Αποφύγετε την Τροφική Δηλητηρίαση
Εάν έχετε πάθει ποτέ τροφική δηλητηρίαση, θα γνωρίζεται πόσο δυσάρεστη μπορεί να είναι, ακόμη και για ένα άτομο που βρίσκεται σε φόρμα και είναι υγιές. Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι η τροφική δηλητηρίαση προέρχεται από εστιατόρια, καφετέριες και fast food, είναι όμως εξίσου πιθανό να αρρωστήσει κάποιος και από τα τρόφιμα που παρασκευάζονται στο σπίτι. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μειώνουμε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης στο σπίτι.
Πλύσιμο των χεριών. Πλένετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό και τα στεγνώνετε πριν από το χειρισμό των τροφίμων. Πλένετε τα χέρια σας μετά το χειρισμό ωμών τροφίμων, όπως κρέας, ψάρι, αυγά και λαχανικά. Επίσης πλένετε τα χέρια σας μετά την επαφή σας με τον κάδο σκουπιδιών, πηγαίνοντας στην τουαλέτα, μετά το φύσημα της μύτης σας, ή αφού αγγίξετε τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων και των κατοικίδιων.
Πλύσιμο των πάγκων προετοιμασίας τροφίμων. Πλύνετε τους πάγκους πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού, ιδιαίτερα αφού έχουν αγγιχτεί από ωμό κρέας, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών, των ωμών αυγών, των ψαριών και των λαχανικών. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε αντιβακτηριδιακό σπρέι, μόνο ζεστό νερό και σαπούνι είναι μια χαρά.
Πετσέτες κουζίνας. Πλύνετε τις πετσέτες τακτικά. Τις αφήνετε να στεγνώσουν πριν τις χρησιμοποιήσετε ξανά. Τα βρώμικα και τα υγρά πανιά είναι το ιδανικό μέρος για τα μικρόβια να αναπαραχθούν.
Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές σανίδες κοπής. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές σανίδες κοπής για ωμά τρόφιμα και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Οι ωμές τροφές μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια που απλώνονται πολύ εύκολα σε οτιδήποτε αγγίζουν, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων τροφίμων, τους πάγκους, τις επιφάνειες κοπής και τα μαχαίρια.
Κρατήστε το ωμό κρέας ξεχωριστά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κρατήσετε το ωμό κρέας μακριά από έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, όπως σαλάτες, φρούτα και ψωμί. Αυτό πρέπει να γίνεται γιατί τα τρόφιμα αυτά δεν μαγειρεύονται πριν να τα καταναλώσουμε, και έτσι οποιαδήποτε βακτήρια που μπορεί να παίρνουν, δεν θανατώνονται.
Αποθηκεύστε το ωμό κρέας στο κάτω ράφι. Καλύπτετε πάντα το ωμό κρέας και το αποθηκεύετε στο κάτω ράφι του ψυγείου, έτσι δεν μπορεί να αγγίξει άλλα τρόφιμα ή να στάζει επάνω τους.
Μαγειρέψτε τα τρόφιμα επιμελώς. Μαγειρέψτε τα τρόφιμα καλά και ελέγχετε το ψήσιμό τους μέχρι το τέλος. Βεβαιωθείτε ότι τα πουλερικά, το χοιρινό, τα μπιφτέκια, τα λουκάνικα και τα σουβλάκια είναι ψημένα καλά, χωρίς ροζ κρέας μέσα. Μην πλένετε το ωμό κρέας, συμπεριλαμβανομένων του κοτόπουλου και της γαλοπούλας πριν από το μαγείρεμα, καθώς αυτό θέτει σε κίνδυνο εξάπλωσης βακτηρίων γύρω από την κουζίνα σας. Το να καταψύξετε το ωμό κοτόπουλο, μειώνετε τα επίπεδα του καμπυλοβακτήριου, αλλά δεν εξαλείφονται εντελώς. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να σκοτωθούν όλα τα ίχνη του καμπυλοβακτήριου, είναι το να μαγειρέψετε το κοτόπουλο πολύ καλά.
Κρατήστε το ψυγείο σας κάτω από 5C. Κρατήστε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας κάτω από 5C. Με το να διατηρείται τα φαγητά κρύα, σταματάτε την ανάπτυξη μικροβίων που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.
Κρυώνουμε γρήγορα το φαγητό που περισσεύει. Αν έχετε μαγειρεμένο φαγητό που δεν πρόκειται να το φάτε αμέσως, το αφήνετε να κρυώσει όσο το δυνατόν συντομότερα (εντός 90 λεπτών) και το αποθηκεύεται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Καταναλώστε οποιοδήποτε φαγητό που έχετε αποθηκεύσει στο ψυγείο εντός δύο ημερών.
Σεβασμός στις ημερομηνίες κατανάλωσης. Μην τρώτε τα τρόφιμα που έχει περάσει η ημερομηνία κατανάλωσης, ακόμη και αν αυτά μοιάζουν και μυρίζουν εντάξει. Οι ημερομηνίες κατανάλωσης βασίζονται σε επιστημονικές εξετάσεις που δείχνουν, πόσο γρήγορα τα επιβλαβή μικρόβια μπορούν να αναπτυχθούν στα συσκευασμένα τρόφιμα.
ΠΗΓΗ: neaygeia.gr