Μια έρευνα αποκαλύπτει ότι οι ηλικιωμένοι που αυξάνουν τη σωματική τους δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές να εμφανίσουν ανοϊκή συνδρομή. Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Stroke» της Αμερικανικής Εταιρείας για την Καρδιά (American Heart Association). Το άρθρο αυτό καταδεικνύει ότι τα άτομα τρίτης ηλικίας, χωρίς κάποια αναπηρία, που εμπλέκονται συχνά σε σωματική δραστηριότητα, ήταν σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο της αγγειακής άνοιας κατά 40 %, και της νοητικής έκπτωσης, οφειλόμενη σε οποιασδήποτε αιτιολογία, κατά 60 %.
Τα ευρήματα αυτά βασίζονται σε μια προοπτική πολυεθνική ευρωπαϊκή μελέτη που περιελάμβανε ετήσια εκτενή αξιολόγηση των νοητικών ικανοτήτων επί τρία συναπτά έτη. Επιπλέον, τα αποτελέσματα εμπλουτίσθηκαν από πληθώρα δεδομένων, που καταδείκνυαν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα προάγει την υγεία του εγκεφάλου, όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν οι ερευνητές.
«Συνιστούμε μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά επί 3 φορές την εβδομάδα για την πρόληψη της νοητικής έκπτωσης» ανέφερε η Ana Verdelho, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στον τομέα των νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, νοσοκομείο “Santa Maria” στην Πορτογαλία. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ανθρώπους με αυξημένους παράγοντες κινδύνου για αγγειακό επεισόδιο, όπως υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή διαβήτη».
Η άνοια είναι η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή σε πρώιμο στάδιο, καθότι συνήθως εξελίσσεται βραδέως. Ως πρώτες ενδείξεις μπορεί να αποτελέσουν η διαταραχή της μνήμης, της σκέψης και της αντιληπτικής ικανότητας, καθώς και στοιχείων της προσωπικότητας του ατόμου. Η άνοια έχει βραδεία εξέλιξη και πλήττει κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Αποτελεί, μάλιστα, μια από τις πιο σημαντικές αιτίες αναπηρίας στους ηλικιωμένους. Η αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων σε πολλούς πληθυσμούς, θα έχει ως επακόλουθο την αύξηση των ασθενών με άνοια. Η πιο κοινή αιτία της άνοιας εντός των χωρών της ΕΕ είναι η νόσος του Alzheimer, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 50 % με 70% των περιπτώσεων.
Η παρούσα μελέτη περιέλαβε 639 άτομα ηλικίας 60 έως 70 ετών. Το 55% εξ αυτών ήταν γυναίκες και σχεδόν το 64% ανέφερε ότι γυμνάζονταν για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, 3 φορές την εβδομάδα. Στις παραπάνω δραστηριότητες περιλαμβάνονταν μαθήματα γυμναστικής, περπάτημα και ποδηλασία. Η Αμερικανική Εταιρεία για την Καρδιά συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, ή 75 λεπτά έντονης σωματικής άσκησης, για τη βέλτιστη υγεία. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία (MRΙ) κατά την αρχή και το τέλος της μελέτης, προκειμένου να γίνει η μέτρηση των μεταβολών της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο, η οποία αποτελεί ένδειξη πιθανής νοητικής έκπτωσης.
«Η εκφύλιση της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο εμπλέκεται σε γνωστικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της δυσκολίας στη βάδιση και διαταραχών του ουροποιητικού», όπως ανέφερε η Verdelho. «Η εκφύλιση της λευκής ουσίας αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο στα άτομα τρίτης ηλικίας και σχετίζεται κυρίως με αγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση και το εγκεφαλικό επεισόδιο .
Καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων και κλινικών επισκέψεων, διερεύνησαν από τους συμμετέχοντες την πιθανότητα κατάθλιψης, καθώς και πιθανές αλλαγές στην ποιότητα ζωής και στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων. Στο τέλος της παρακολούθησης, 90 ασθενείς εμφάνισαν άνοια, εκ των οποίων οι 54 διαγνώστηκαν με αγγειακή άνοια, στην οποία η μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο προκαλεί έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, και 34 ασθενείς από τους 90 πληρούσαν τα κριτήρια της νόσου Alzheimer. Ακόμη, 147 ασθενείς παρουσίασαν νοητική έκπτωση, αλλά όχι σε επίπεδο ανοϊκής συνδρομής.
Είναι καλό να θυμόμαστε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να ανακουφίσει την ένταση, το άγχος, την κατάθλιψη και τον θυμό. Τα άτομα αμέσως μετά τη σωματική δραστηριότητα δηλώνουν μια «ευχάριστη αίσθηση», αλλά ταυτόχρονα οι περισσότεροι άνθρωποι τονίζουν μια γενικότερη ευεξία με την πάροδο του χρόνου κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες που η σωματική δραστηριότητα γίνεται πλέον μέρος της ρουτίνας τους.
Πηγή: neaygeia.gr