H Σημασία Της Βελτίωσης Της Ποιότητας Της Διατροφής Με Την Πάροδο του Χρόνου
Οι άνθρωποι που βελτιώνουν την ποιότητα της διατροφής τους με την πάροδο του χρόνου, τρώνε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, καρπούς και ψάρια και λιγότερα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και ζαχαρούχα αναψυκτικά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Η μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard TH Chan είναι η πρώτη που δείχνει ότι η βελτίωση της ποιότητας της διατροφής μέσα σε τουλάχιστον δώδεκα χρόνια συνδέεται με χαμηλότερη συνολική και καρδιαγγειακή θνησιμότητα και υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης των υγιεινών συνηθειών διατροφής μακροπρόθεσμα.
Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό New England Journal of Medicine.
«Συνολικά, τα συμπεράσματά μας υπογραμμίζουν τα οφέλη των προτύπων υγιεινής διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH.
Η μελέτη μας δείχνει ότι ακόμη και μέτριες βελτιώσεις στην ποιότητα της διατροφής θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας και αντίστροφα – η επιδείνωση της ποιότητας της διατροφής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Mercedes Sotos-Prieto.
Η Sotos-Prieto και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν τη συσχέτιση μεταξύ των αλλαγών στην ποιότητα της διατροφής περίπου 74.000 ενηλίκων σε μια περίοδο 12 ετών (1986-1998) και του κινδύνου θανάτου τους κατά τα επόμενα 12 έτη (1998-2010).
Τα δεδομένα προέρχονταν από δύο μακροχρόνιες μελέτες στις οποίες οι συμμετέχοντες απαντούσαν κάθε τέσσερα χρόνια ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή τους και κάθε δύο χρόνια σχετικά με τον τρόπο ζωής και την υγεία τους.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η βελτιωμένη ποιότητα διατροφής σε μια περίοδο 12 ετών συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου τα επόμενα 12 χρόνια. Οι ομάδες τροφίμων που συνέβαλαν περισσότερο στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής ήταν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψάρια ή τα τρόφιμα πλούσια σε n-3 λιπαρά οξέα.Η αύξηση της ποιοτικής διατροφής κατά 20% – το είδος της αύξησης που μπορεί να επιτευχθεί με την αντικατάσταση πχ. μιας μερίδας κόκκινου κρέατος με μία μερίδα οσπρίων – συνδέθηκε με μείωση κατά 8% -17% του κίνδυνου θανάτου. Αντίθετα, η επιδείνωση της ποιότητας της διατροφής συσχετίστηκε με αύξηση του κινδύνου κατά 6% -12%. Μεταξύ εκείνων που είχαν σχετικά ανθυγιεινή διατροφή στην αρχή της μελέτης αλλά των οποίων οι βαθμολογίες ποιοτικής διατροφής βελτιώθηκαν περισσότερο, ο κίνδυνος θανάτου κατά τα επόμενα έτη μειώθηκε σημαντικά.
«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία από τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής με έμφαση στα συνολικά διαιτητικά πρότυπα και όχι στα μεμονωμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά». Ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής μπορεί να υιοθετηθεί σύμφωνα με τις διατροφικές και πολιτισμικές προτιμήσεις των ατόμων και τις όποιες χρόνιες ασθένειες και ανάγκες τυχόν υπάρχουν. «Δεν υπάρχει πρότυπο διατροφής που να ταιριάζει σε όλους» δήλωσε ο Frank Hu, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής του Harvard Chan School.
ΠΗΓΗ:neaygeia.gr