8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ & ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ
Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, εορτάζεται από το 2006 κάθε χρόνο, την δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των νεφρών. Η εκστρατεία είναι κοινή πρωτοβουλία της Διεθνούς Νεφρολογικής Εταιρείας (International Society of Nephrology, ISN) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Ιδρυμάτων Νεφρού (International Federation of Kidney Foundations, IFKF). Η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) συνεργάζεται στενά με τους παραπάνω Διεθνείς Οργανισμούς και υποστηρίζει την εκστρατεία στην Ελλάδα με δράσεις ενημέρωσης σχετικά με τα νεφρικά νοσήματα.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ
Παγκόσμια, ο αριθμός των γυναικών που πάσχουν από ΧΝΝ ανέρχεται σε 195 εκατομμύρια και σήμερα, η νόσος αποτελεί την 8η κύρια αιτία θανάτου, όντας υπεύθυνη για 600.000 θανάτους ετησίως.Ο κίνδυνος για ανάπτυξη ΧΝΝ στις γυναίκες είναι τουλάχιστον τόσο υψηλός, όσο και στους άνδρες ή και ακόμη μεγαλύτερος. Έτσι, σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η ΧΝΝ είναι περισσότερο πιθανό να εμφανιστεί στις γυναίκες με μέση επίπτωση 14%, ενώ στους άνδρες είναι 12%. Εντούτοις, ο αριθμός των γυναικών με Χρόνια Νεφρική Νόσο Τελικού Σταδίου που βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας με Τεχνητό Νεφρό είναι μικρότερος από εκείνον των ανδρών. Μέχρι σήμερα, έχουν αναγνωριστεί τρεις κύριες αιτίες για το παραπάνω φαινόμενο.
Πρώτον, η εξέλιξη της ΧΝΝ είναι περισσότερο βραδεία στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.
Δεύτερον, κοινωνικοί και πολιτιστικοί φραγμοί στις γυναίκες, αλλά και η ενημέρωσή τους σχετικά με τη νόσο σε μικρότερο ποσοστό,τις οδηγούν σε καθυστερημένη ένταξη σε αιμοκάθαρση, υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας τους για ΧΝΝ Τελικού Σταδίου και μεγαλύτερο κίνδυνο για επανεισαγωγή εντός μηνός στο νοσοκομείο σε σύγκριση με τους άνδρες. Και τρίτον, η άνιση πρόσβαση ανδρών και γυναικών στην περίθαλψη αποτελεί σημαντικό ζήτημα σε ορισμένες χώρες, στις οποίες οι πολίτες τους δεν έχουν καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Η μεταμόσχευση νεφρού είναι επίσης άνισα διαδεδομένη μεταξύ ανδρών και γυναικών, κυρίως λόγω κοινωνικών, πολιτιστικών και ψυχολογικών αιτιών. Ακόμη και στις χώρες στις οποίες παρέχεται μεταμόσχευση νεφρού εξίσου σε άνδρες και γυναίκες, οι τελευταίες μεταμοσχεύονται λιγότερο συχνά και εντάσσονται στη λίστα για μεταμόσχευση σπανιότερα και μετά από μεγαλύτερο χρόνο από την ένταξή τους σε εξωνεφρική κάθαρση σε σύγκριση με τους άνδρες ασθενείς. Οι μητέρες, όπως και οι γυναίκες σύζυγοι, είναι περισσότερο πιθανό να είναι δότες νεφρού.
ΠΗΓΗ:ene.gr