28 Ιουλίου Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας – «Βρίσκοντας τα χαμένα εκατομμύρια»
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την παγκόσμια επιβάρυνση της ιογενούς ηπατίτιδας και την προσπάθεια εξάλειψης της. Η ημερομηνία επιλέχθηκε προς τιμήν του Laureate Baruch Samuel Blumberg, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ λόγω της ανακάλυψης του ιού της Ηπατίτιδας Β και ο οποίος γεννήθηκε στις 28 Ιουλίου. Το ψήφισμα ορίζει ότι «η 28η Ιουλίου θα οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία για εκπαίδευση και μεγαλύτερη κατανόηση της ιογενούς ηπατίτιδας ως παγκόσμιου προβλήματος δημόσιας υγείας, καθώς και να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης και έλεγχου της συγκεκριμένης ασθένειας».
Γιατί είναι σημαντική η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας;
Παγκοσμίως η ιογενής ηπατίτιδα είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου, με 1.34 εκατομμύρια θανάτους ετησίως – περισσότερους από τον ιό HIV/AIDS, τη φυματίωση ή την ελονοσία. Από κοινού, η Ηπατίτιδα Β και η Ηπατίτιδα C, προκαλούν 2 στους 3 θανάτους από καρκίνο του ήπατος σε ολόκληρο τον κόσμο.Η ιογενής ηπατίτιδα δεν εντοπίζεται σε μια μόνο τοποθεσία ούτε σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Είναι πραγματικά μια παγκόσμια επιδημία που μπορεί να επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς καν να το γνωρίζουν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 90% των ανθρώπων που ζουν με Ηπατίτιδα Β και το 80% που ζουν με Ηπατίτιδα C, δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο, με συνέπεια την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης θανατηφόρων ηπατικών ασθενειών ή καρκίνου του ήπατος σε κάποια στιγμή της ζωής τους, και σε ορισμένες περιπτώσεις τη μετάδοση της νόσου σε άλλους χωρίς τη θέληση τους. Οι Ηπατίτιδες Β και C είναι σιωπηρές επιδημίες, χτυπώντας παιδιά και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών, αυτόχθονες πληθυσμούς, άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, μετανάστες και άτομα που ζουν με τον ιό HIV/AIDS.
Καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας 2018:
«Βρίσκοντας τα Χαμένα Εκατομμύρια»
Από τα 325 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν με ιογενής ηπατίτιδα παγκοσμίως, πάνω από τα 290 εκατομμύρια (9 στους 10!), ζουν με Ηπατίτιδα Β ή C και δεν το γνωρίζουν. Χωρίς μαζική αύξηση των διαγνώσεων, τα ποσοστά θεραπείας θα μειωθούν, τα ποσοστά μόλυνσης θα αυξηθούν και θα χαθεί η ευκαιρία μας να εξαλείψουμε τη ιογενή ηπατίτιδα μέχρι το 2030.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι μετάδοσης των ιών Ηπατίτιδας Β ή C είναι οι ακόλουθοι:
• Μεταγγίσεις αίματος και προϊόντα αίματος χρησιμοποιώντας μη ελεγχόμενο αίμα (στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες το αίμα ελέγχεται από το 1990 περίπου).
• Ιατρικές ή οδοντιατρικές επεμβάσεις χωρίς επαρκή αποστείρωση του εξοπλισμού.
• Από την μητέρα στο βρέφος κατά τη διάρκεια του τοκετού (πολύ συχνή στην Ηπατίτιδα Β, λιγότερη συχνή στην Ηπατίτιδα C).
• Τραυματισμός από βελόνα κατά την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών.
• Χρήση εξοπλισμού από κοινού σε ενέσιμα φάρμακα.
• Κοινή χρήση καλαμακιών και άλλων υλικών για εισπνεόμενα ναρκωτικά.
• Κοινή χρήση οδοντόβουρτσων, ξυραφιών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης.
• Τατουάζ και τρύπημα του σώματος σε περίπτωση που γίνεται χρήση μη αποστειρωμένου υλικού.
• Στην περίπτωση της Ηπατίτιδας Β, η μόλυνση μπορεί να συμβεί μέσω σεξ χωρίς προφυλάξεις με άτομο που φέρει τον ιό της Ηπατίτιδας Β.
Αν νομίζετε ότι πιθανόν να έχετε εκτεθεί στον ιό της ηπατίτιδας Β είτε C, είναι σημαντικό να εξεταστείτε. Ένα εξειδικευμένο τεστ υπάρχει για κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές. Μην υποθέσετε ότι έχετε εξεταστεί επαρκώς με μια συνηθισμένη εξέταση αίματος.
Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης για την Ηπατίτιδα Β. Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων για την Ηπατίτιδα Β έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχή της δεκαετίας του 1980 και έχει αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικές περίπου στο 95% των περιπτώσεων. Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο για την Ηπατίτιδα C.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Για τη διάγνωση της Ηπατίτιδας Β, το αίμα πρέπει να ελεγχθεί για το επιφανειακό αντιγόνο της ηπατίτιδας Β (HBsAg). Το επιφανειακό αντιγόνο της Ηπατίτιδας Β είναι μέρος του ιού και συνήθως εμφανίζεται στο αίμα σας 6 έως 12 εβδομάδες μετά την μόλυνση. Εάν το τεστ είναι θετικό, τότε έχετε Ηπατίτιδα Β. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ιατρός σας θα πρέπει να διεξάγει περαιτέρω εξετάσεις για να ελέγξει εάν η λοίμωξη από ηπατίτιδα είναι νέα ή παλιά, εάν βλάπτει το σώμα σας ή όχι, και εάν χρειάζεστε θεραπεία ή όχι. Εάν έχτε απαλλαγεί φυσικά από τον ιό ή έχετε εμβολιαστεί ενάντια στην Ηπατίτιδα Β, τότε θα έχετε αντισώματα έναντι της ηπατίτιδας Β (αντι-ΗΒs). Το σώμα σας δημιούργησε τα αντισώματα αυτά για να καταστρέψει τον ιό. Εάν έχετε αντισώματα έναντι της ηπατίτιδας Β, είστε προστατευμένοι από πιθανή μελλοντική μόλυνση από τον συγκεκριμένο ιό.
Για την Ηπατίτιδα C, ο γιατρός σας θα ελέγξει πρώτα τα αντισώματα της Ηπατίτιδας C (αντι-HCV). Εάν το τεστ είναι θετικό, αυτό σημαίνει είτε ότι έχετε τώρα τον ιό είτε ότι τον είχατε παλαιότερα και τώρα έχετε θεραπευτεί. Τα αντισώματα της Ηπατίτιδας C συνήθως κάνουν επτά έως εννέα εβδομάδες για να εμφανιστούν στο αίμα σας μετά από την μόλυνση. Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο (πχ. λόγω HIV), το σώμα σας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να παράξει αντισώματα της Ηπατίτιδας C ή μπορεί να μην παράξει και καθόλου. Εάν το πρώτο τεστ είναι θετικό, ο ιατρός σας θα δοκιμάσει έπειτα τον ίδιο τον ιό (RNA ηπατίτιδας C). Εάν αυτό είναι θετικό, τότε έχετε Ηπατίτιδα C.
Εάν διαγνωστείτε με Ηπατίτιδα Β ή C, θα αντιμετωπίσετε πολλές προκλήσεις, αλλά είναι καλύτερο να αντιμετωπίσετε την αιτία της νόσου, να γνωρίζετε πώς να αποφύγετε την μετάδοση της σε άλλους, και να εξετάσετε τις θεραπευτικές σας επιλογές και τις στρατηγικές αυτοδιαχείρισης όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Για περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με το εάν διατρέχετε κίνδυνο να νοσήσετε από ιογενή ηπατίτιδα και για το πώς μπορείτε να εξεταστείτε, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τους κατάλληλους φορείς υγείας που θα μπορούν να σας παράσχουν τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Στην Ελλάδα πληροφόρηση για το θέμα δίνει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας»
Τηλ. επικοινωνίας: 2110122102 info@helpa-prometheus.gr
ΠΗΓΗ: neaygeia.gr